De unde sa incep?

Iata sfatul unui om cu experienta:

“Daca ar fi sa incep acum o biserica noua, iata ce as face. Sa spunem ca m-as duce intr-un sat, as gasi niste oameni, le-as vorbi despre Hristos si ei ar deveni credinciosi. Si poate ar fi opt sau zece oameni intr-un grup mic. Le-as spune ca vom porni o biserica noua impreuna si ca primul lucru pe care il voi face este de a ajuta fiecare persoana sa identifice scopul fata de care se simte cel mai atrasa. Probabil, cineva ar veni si mi-ar spune: “Stii, as vrea foarte mult sa fac oamenii sa se simta ca fac parte din familia lui Dumnezeu. Si vreau sa am grija de cei care sunt membri ai bisericii. Vreau sa am grija ca fiecare sa se simta iubit si ca nevoile fiecaruia sunt implinite in cadrul bisericii.” I-as spune acelei persoane: “Vrei sa fii lider al primului nivel?” sau in America: “Vrei sa fii lider pentru prima baza?” “Vrei sa ma ajuti in predarea unui curs pentru noi membri? Apoi, dupa ce devin membri, vrei sa ai grija ca nevoile fiecarui membru sa fie implinite, si ca fiecare membru sa fie vizitat, pretuit si iubit ?”

Apoi, as gasi pe cineva care are o chemare pentru a ajuta la cresterea spirituala. I-as spune: “Vrei sa fii lider la nivelul doi, pentru baza a doua? Tu ma vei ajuta sa tin cursul: “Cum sa cresti spre maturitate?”  Tu ma vei ajuta sa planific toate studiile biblice, cursurile de ucenicie si toate evenimentele dedicate maturizarii crestine. Ma vei ajuta sa gasesc niste versete biblice pe care sa le memoram si vom memora un verset impreuna in fiecare saptamana.” Acest lider al celui de-al doilea nivel ar fi persoana responsabila cu scopul uceniciei, la fel cum liderul primului nivel ar fi responsabil cu scopul partasiei.

Apoi, as gasi pe cineva care are chemare pentru a ajuta fiecare crestin sa-si descopere lucrarea si locul lui in slujire. I-as spune: “Vrei sa fii liderul celui de-al treilea nivel ? Tu ma vei ajuta sa tin cursul “Cum sa-ti descoperi lucrarea”. in acel curs vom invata oamenii cum sa-si descopere darurile spirituale si chemarea si ii vom ajuta sa priveasca la trecutul lor si sa isi dea seama ca Dumnezeu poate folosi toate experientele din viata lor… pentru a fi eficienti in lucrare. Tu ma vei ajuta si vei avea grija ca fiecare persoana din biserica sa aiba un loc in care sa slujeasca. Aceasta este responsabilitatea ta majora ca lider al celui de-al treilea nivel.”

Apoi, as gasi pe cineva a carui chemare este evanghelizarea, castigarea lumii si i-as spune: “Vrei tu sa fii liderul bazei patru ? Tu ma vei ajuta sa-i instruiesc pe cei din biserica pentru vestirea Evangheliei. II vom invata cum sa dezvolte genul de marturie pe care o pot impartasi cu cei necredinciosi.”

Dupa aceea, as gasi pe cineva pasionat pentru inchinare. L-as intreba: “Vrei sa fii liderul de inchinare? Ajuta-ma sa planific serviciile de inchinare pentru ca atunci cand oamenii vin la adunarea noastra sa simta prezenta lui Dumnezeu, puterea Lui. Ajuta-ma sa expun  Cuvantul Lui cu claritate, asa ca oamenii sa vina la Hristos si crestinii sa creasca.”

As gasi deci cinci oameni diferiti, pentru a fi sustinatori, antrenori, sponsori sau lideri in urmarirea celor cinci scopuri ale Bisericii.

Va dati seama ca, daca as avea o biserica cu numai zece oameni, cinci dintre ei ar fi deja implicati in conducere. Pe masura ce biserica ar incepe sa creasca,… as chema si pe altii sa ajute in fiecare din cele cinci scopuri. In timp ce biserica ar creste mai mare, am construi o echipa. Echilibrarea lucrarilor bisericii n-ar mai fi teaba unei singure  persoane, ci ar fi lucrarea celor chemati sa activeze in fiecare dintre cele cinci scopuri.

Intreaga ta biserica poate fi organizata in jurul celor cinci scopuri, pentru ca fiecare persoana care slujeste intr-o echipa sa se dedice unuia dintre cele cinci scopuri si sa atinga una dintre cele cinci deziderate – sa faca evanghelizare in comunitate,… sa se inchine cu multimea,… sa aiba partasie cu adunarea,… sa-i ucenicizeze pe cei devotati,… si sa faca lucrare cu cei din miezul (nucleul) bisericii. Aceasta stare va produce echilibru spiritual, care va produce la rindul lui sanatate duhovniceasca, iar sanatatea va produce crestere.”

Pasajul face parte din Seminarul lui Rick Warren:  “Biserica condusa de scopuri”


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: