Home » CONSTITUȚII ȘI STRUCTURI BISERICEȘTI » Constituție cu pluralitate de presbiteri

Constituție cu pluralitate de presbiteri

CONSTITUTIA BISERICII BAPTISTE „SOVEREIGN GRACE   (HARUL SUVERAN)

14703 SILVERDALE DRIVE

WOODBRIDGE (DALE CITY), VIRGINIA, 22193

 

 

PREAMBUL

Noi, membrii Bisericii Crestine Baptiste “Sovereign Grace”, intemeiem si adoptam astfel urmatoarele articole ca si constitutie careia noi si toti membrii, in cele ce urmeaza, ne obligam de bunavoie prin legamant sa i ne supunem.

 

ARTICOLUL I – NUME

 Numele acestei adunari locale va fi Biserica Baptista « Sovereign Grace » (Harul Suveran), care se afla situata in Dale City, 14703 Silverdale Drive, Virginia. Prin doctrina sa calvina, politica sa baptista si practica evanghelica, Biserica Crestina Baptista “Sovereign Grace” se dedica pe deplin planului lui Dumnezeu (Fapte 20:27b) si, prin aceasta, sa “vesteasca Evanghelia harului lui Dumnezeu” (Fapte 20:24b.)

ARTICOLUL II – SCOPUL

Scopul Bisericii Baptiste ”Sovereign Grace”, in dragoste si ascultare de Mantuitorul si capul legamantului sau, Domnul Isus Hristos, este de a se inchina Dumnezeului triunic in duh si in adevar (Ioan 4:24) prin staruirea neclintita, ferma in invatatura apostolilor, in legatura frateasca, in ascultarea poruncilor si in rugaciune (Fapte 2:42), care presupune ca membrii sa se stranga laolalta (Evrei 10:25) pentru desavarsirea sfintilor, in vederea lucrarii de slujire (Ef. 4.12), iar prin aceasta lucrare de slujire cei alesi sa poata fi mantuiti (2 Tim. 2:10, Ioan 17:2, Mat. 28:18-20) si pentru ca membrii acestei biserici, atat in mod individual cat si colectiv, printr-o exercitare corespunzatoare a darurilor spirituale (1 Cor. 13, Rom. 12:6) acordate de Dumnezeu in mod suveran la nasterea din nou (1 Cor 12:13, 18) sa fie ziditi in unitatea credintei (Efes 4:13) si evlaviei (Tit 1:1), sa spuna adevarul in dragoste (Efes. 4:15) astfel incat fiecare membru, prin lucrari bune sa Il glorifice pe Tatal care este in ceruri (Matei 5:16).

ARTICOLUL III – MEMBRALITATEA

1. Competente

a. Calitatea de membru al bisericii. Membralitatea Bisericii Baptiste “Sovereign Grace” consta in credinciosi nascuti din nou (Ioan 3 :3, Tit 3 :5) care :

(1) Au marturisit in mod public  ca Isus Hristos este Domnul si Mantuitorul lor prin actul botezului. Convingerea doctrinara a Bisericii Baptiste « Sovereign Grace » este aceea ca botezul se acorda credinciosilor doar o singura data, ca act de cult al bisericii, si ca modalitatea biblica de realizare a botezului este prin scufundare sau afundare in apa (Fapte 8:36-39a; Rom. 6:3-5).

(2) Inainteaza prezbiterilor o cerere tip de membralitate elaborata de Biserica Baptista Sovereign Grace” semnata.

(3) Au incuviintarea unanima a prezbiterilor dupa examinarea doctrinei si vietii lor crestine (iar daca vin de la alte biserici asupra credintei si randuielii, precum si o scrisoare de recomandare sau un raspuns favorabil la o scrisoare care cerceteaza pozitia lor fata de respectiva biserica).

(4) Sunt prezentati in mod oficial congregatiei in cadrul adunarii din Ziua Domnului (duminica) imediat urmatoare acceptarii lor de catre prezbiteri. Noii membri vor fi recunoscuti in mod personal de catre adunare imediat dupa intalnirea bisericii, recunoastere simbolizata prin intinderea catre fiecare a mainii drepte a fratietatii crestine.

(5) Orice persoana care este mantuita de Domnul prin lucrarea Bisericii Baptiste „Sovereign Grace” si doreste sa devina membru al acestei adunari, va fi primit ca membru imediat dupa indeplinirea actului botezului realizat in cadrul bisericii si depunerea unei cereri de membralitate semnata. In mod normal, noii credinciosi ai Bisericii baptiste „Sovereign Grace” vor frecventa un curs de doctrina crestina imediat dupa convertirea lor. Desi frecventarea acestui curs este destinata noilor credinciosi, aceasta nu reprezinta o cerinta pentru a deveni membru al bisericii.

b. Dreptul la vote

(1) Fiind incredintati ca Dumnezeu a stabilit ca Hristos este capul barbatului, iar barbatul este capul femeii (1 Cor. 11:3) si ca in adunare femeile trebuie sa invete in tacere cu toata supunerea si sa nu dea invatatura sau sa se ridice desupra autoritatii barbatului (1 Tim 2:11-12; 1Cor 14:34-35), au dreptul si responsabilitatea de a vota in solutionarea problemelor administrative ale bisericii, asadar, acei barbati membri ai bisericii care sunt capi de familie sau care, desi nu sunt casatoriti, au implinit varsta de 21 de ani. Aceasta biserica cere ca acesti barbati sa indeplineasca conditiile mai sus enumerate pentru a fi membri ai bisericii, sa aiba varsta de cel putin 21 de ani si sa indeplineasca urmatoarele cerinte pentru a fi recunoscuti ca membri cu drept de vot ai acestei biserici:

(a) Sa manifeste roadele pocaintei in vietile lor (Fapte 20:26, 1 Ioan 5:2-3, 2 Ioan 6, 3 Ioan 3-4).

(b) Membrii cu drept de vot care sunt impiedicati in mod providential sa fie prezenti la o intalnire administrativa pot vota mai dinainte prin inmanarea unui buletin de vot in absenta semnat unui prezbiter. In cazul in care vreun membru al bisericii (cu sau fara drept de vot) ridica obiectiuni asupra dreptului de vot al unui membru al bisericii, obiectia si motivele  acesteia vor fi aduse personal la cunostinta prezbiterilor pentru o solutionare biblica cu cel putin 2 saptamani inainte de intalnirea administrativa trimestriala programata in mod regulat la care se cauta aprobare oficiala pentru dreptul de vot al membrilor.

2. Indatoriri

Fiecare membru al Bisericii Baptiste „Sovereign Grace” are urmatoarele indatoriri:

a. De a se supune de buna-voie pozitiei doctrinare a bisericii si a prezbiterilor (Ev. 13:7, 17) in indeplinirea sarcinilor lor „in Domnul” (1 Tes. 5:12). (A se vedea, de asemenea, in continuare, Art. IV si V.)

b. De a-si indeplini cu credinciosie toate indatoririle vietii crestine (Mat. 22:36-40; Iacov 2:8).

c. De a frecventa in mod regulat adunarile bisericii din Ziua Domnului (Rom. 1:4, Fapte 20:7, Ev. 10:23-25), cu exceptia cazurilor in care,  temporar si geografic, sunt despartiti de biserica prin vointa divina, spre ex. datorita unei lucrari misionare, unei infirmitati trupesti, sau in cazul transferului de la Biserica Baptista „Sovereign Grace” la o alta biserica datprota mutarii geografice.

d. De a darui cu bucurie si cu regularitate bisericii din rodul muncii lor si/sau banii  cu care Dumnezeu i-a binecuvantat pentru sprijinirea bisericii si a lucrarilor acesteia.

e. Sa ia parte la lucrarea si responsabilitatile organizate de catre biserica cu convingerea, imputernicirea si credinciosia daruite de Duhul Sfant.

3. Drepturi

a. Toti membrii se bucura de drepturi si privilegii spirituale in mod egal (Gal. 3: 26-29, Efes. 3:6, Iacov 2:1), dar nu toti au aceleasi responsabilitati, daruri si functii date de Dumnezeu (1 Cor. 11:3, Efes. 5:22-6:4, 1 Pet. 3:1-7)

b. Calitatea de membru al bisericii si drepturile si responsabilitatile membrilor cu drept de vot sunt reglementate in diferite articole din aceasta constitutie.

4. Disciplina

a. Scopul principal al disciplinei bisericesti este readucerea credinciosului care a cazut la partasie si ascultare deliberata de Cuvantul lui Dumnezeu, astfel incat credinciosul restaurat sa poata da roada plina de pace a neprihanirii, iar Hristos sa fie glorificat si nu hulit printr-un mod de viata evlavioasa (Ev.12:10-11).

b. Daca un membru, printr-o conduita imorala sau necrestina, prin incalcarea frecventa a legamantului (spre ex. neindeplinirea indatoririlor de membru reglementate in paragraful nr.2) sau prin intrarea intr-un conflict ireconciliabil cu pozitia doctrinara a bisericii (Art. IV de mai sus), aduce un afront la adresa bisericii si in acest mod lui Hristos, capul bisericii, vor fi luate una sau mai multe din urmatoarele masuri disciplinare:

(1) Mustarea membrului in particular (Mat. 18:15)

(2) Mustarea membrului intr-un grup (Mat. 18:16). Aceasta este prima masura diciplinara pentru un prezbiter, intrucat un prezbiter nu poate fi acuzat decat pe baza marturiei a doi sau trei martori (1 Tim 5:19).

(3) Mustrarea publica a membrului de catre prezbiteri in fata adunarii (Mat. 18:17a; 1 Tim 5:20).

(4) Punerea deoparte in mod oficial a uni membru de catre biserica de la cina Domnului si de la exercitarea publica a responsabilitatilor si darurilor spirituale in biserica (Mat. 18:17b). Un membru cu drept de vot, inclusiv diconii sau prezbiterii cazuti) impotriva caruia s-a luat aceasta masura disciplinara pierde dreptul de a vota in problemele administrative ale bisericii.

(5) Excluderea oficiala de al partasia bisericii de catre prezbiteri, insa numai dupa ce impotriva acestuia s-a luat de doua ori masura mustrarii publice impotriva adunarii, atunci cand intervine persistenta deliberata si sfidatoare in lipsa de evlavie si/sau erezie.

c. In ultima instanta, un credincios razvratit care persista  la modul deosebit de grav in a ofensa si submina autoritatea bisericii va fi mustrat public si definitiv in fata adunarii, va fi exclus ca membru al Bisericii Baptiste „Sovereign Grace” si dat pe mana Dumnezeului care pedepseste aspru. Biserica va primi instructiuni in mod public sa nu aiba nici un contact si sa nu se faca partasi cu acesta la hula sa (1 Cor 5:4-13; 1 Tim 5:19-22; 1 Ioan 5:16b). Se considera ca exercitarea unei discipline adecvate asupra celor care, desi lucreaza in biserca, nu sunt credinciosi adevarati, va conduce in final la o iesire a acestora din mijlocul bisericii (2 Petru 2:20-22; 1 Ioan 2:29).

d. Orice membru care a fost exclus de la Cina Domnului si de la partasia publica a bisericii poate fi reprimit la partasia cu biserica prin acordul unanim al prezbiterilor, sau a celorlalti prezbiteri ramasi daca cel cazut e un prezbiter, pe baza dovezilor aduse in fata prezbiterilor, dovezi de pocainta fata de Dumnezeu, de marturisire  si de cererea iertarii in fata adunarii daca a pacatuit impotriva bisericii. Daca acesta avea anterior drept de vot, pentru a putea obtine din nou acest drept si pentru a i se putea incredinta din nou resonsabilitati in biserica, se cere votul a 3/4  din membrii cu drept de vot prezenti.

(5) Incetarea calitatii de membru

a. Statutul de membru al bisericii, atat cu cat si fara drept de vot, va inceta ori de cate ori acesta nu isi mai indeplineste indatoririle membrale. Cu exceptia cazurilor de deces fizic sau excludere disciplinara, incetarea calitatii de membru va fi anuntata oficial bisericii in cadrul unei intalniri trimestriale programate. Incetarea caltatii de membru al Bisericii Baptiste „Sovereign Grace” (nu al trupului lui Hristos) are la baza:

(1) decesul fizic

(2) incetarea voluntara pentru a deveni membru al unei alte biserici. Membrii care parasesc biserica numai din motive geografice pot pastra statutul de membru fara drept de vot al Bisericii Baptiste „Sovereign Grace”, la cerere, pana in momentul in care sunt primiti ca membru intr-o alta biserica (se alatura unei alte biserici). In mod normal, aceasta perioada nu va depasi un an de zile.

(3) Incetarea disciplinara pentru lipsa de credinciosie in indeplinirea indatoririlor prevazute la paragraful 2 supra. Incetarea din motive disciplinare nu presupune in mod necesar ca respectiva persoana e un necredincios, ci trebuie inteleasa ca un avertisment solemn pentru ca acea persoana sa se autoexaminteze (sa se cerceteze pe sine) in scopul de a vedea daca e in credinta sau e lepadat (2 Cor 13:5), mai ales daca a fost exclusa pentru razvratire si  consecventa in a pacatui si a dezbine biserica.

(4) incetarea calitatii de membru se va consemna in hotararile adunarii trimestriale ordinare sau extraordinare. Prezbiterii nu vor elabora scrisori de incetare a calatatii de membru sau de indepartare, decat la cerere expresa, cu exceptia cazurilor de excludere disciplinara. In acest din urma caz, prezbiterii vor redacta o scrisoare de excludere cuprinzand imorejurarile si motivele biblice ale incetarii calitatii de membru al biserici, care va fi expediata memebrului exclus.

 

ARTICOLUL IV – DOCTRINA SI VIATA 

1. Biblia. Cele 66 de carti ale Bibliei reprezinta singura norma norma infailibila, fara greseala, sigura si autoritara de credinta si ascultare. In consecinta, nici o organizattie sau institutie omeneasca, nici un individ sau experienta personala nu poate fi un indrumar ori standard pentru doctrina biblica, intrucat nu exista o calauzire autentica a Duhului Sfant care sa nu fie in concordanta cu cuvintele Sfintei Scripturi.

2. Prima marturisire de credinta de la Londra. Considerand ca aceasta, desi nu infailibila, este conforma cu Scriptura, Biserica Baptista „Sovereign Grace” adera la prima marturisire de credinta de la Londra (1646). Toti cei care sunt infratiti cu Biserica Baptista „Sovereign Grace” trebuie sa studieze si sa se supuna invataturii Primei marturisiri de credinta de la Londra.

3. Doctrina non-centrala. Intregul adevar biblic este important si esential pentru doctrina si viata; cu toate acestea, nu tot adevarul e central. Asadar, pot fi acceptate/fundamentate exceptii pornind de la doctrine considerate necentrale prin discernamantul si aprobarea unanima a prezbiterilor. Aceasta nu inseamna ca docrinele non-centrale nu sunt importante, mai curand aceasta presupune ca anumite doctrine nu sunt considerate ca fiind, prin ele insele, centrul vietii crestine.

4. Supunerea doctrinara voluntara. Prezbiterii care sunt insarcinati de Dumnezeu cu darul vegherii si zidirii bisericii (Fapte 20:28; 1 Cor 3:5-15) vor stabili, pe criterii individuale, libertatea ce trebuie acordata vederilor doctrinare ale unui membru (inclusiv convingerilor doctrinare ale vizitatorilor sau musafirilor care vorbesc in biserica) care nu sunt in concordanta cu aceasta constitutie si nu sunt nici centrale, desi importante, pentru credinta crestina. Prezbiterii vor lua in considerare faptul ca toti credinciosii sunt limitati si ca nici un om sau biserica nu poate interpreta in mod infailibil Cuvantul lui Dumnezeu in toate domeniile. Cu toate acestea, ei vor tine cont, de asemenea, de faptul ca fiecare biserica autonoma are dreptul de a-si deteremina propriile convingeri doctrinare, inclusiv in acele domenii in care se acorda sau nu libertate. Prin urmare, pozitia Bisericii Baptiste „Sovereign Grace” este aceasta: „Fiecare biserica crestina este indreptatita sa isi stabileasca conditiile de adimitere in propria adunare. In exercitare acestui drept e posibil, cu toate acestea, sa greseasca in stabilirea unor termeni prea lejeri sau prea stricti, dar chiar si in acest caz ea nu incalca drepturile sau libertatile celorlalti, ci doar se foloseste in mod necorespunzator de propriile sale drepturi si libertati. In consecinta, se asteapta ca membrii Bisericii Baptiste „Sovereign Grace” sa se supuna voluntar prevederilor acestei constitutii; in caz contrar, ei nu ar trebui sa i se alature; sau, daca, dupa ce i s-au alaturat, nu se mai pot supune acesteia, se pot retrage in mod pasnis la o biserica ale carei conditii le considera a fi mai biblice.

5. Doctrine de un interes major pentru biserica.  In lumina celor de mai sus, urmatoarele probleme doctrinare sunt prevazute spre a clarifica pozitia Bisericii Baptiste „Sovereign Grace” in domenii de interes deosebit pentru lumea crestina evanghelica:

a) Soteriologia (Doctrina mantuirii).  Prezbiterii si diaconii, inclusiv toti invatatorii bisericii Baptiste „Sovereign Grace”, prin incredintarea lucrarii Duhului Sfant si prin legamantul bisericesc, vor proclama sfatul lui Dumnezeu  si vor marturisi in mod solemn „Evanghelia harului lui Dumnezeu” (Fapte 20:24b) asa cum e sintetizat de catre doctrinele:

(1) pacatului stramosesc (care implica rasfrangerea totala a primului pacat al lui Adam asupra intregii rase omenesti)

(2) alegera neconditionata

(3)rascumpararea sigura (care propovaduieste stingerea pedepsei prin moartea substituitoare a lui Hristos doar  pentru cei alesi)

(4) harul in vigoare

si (5) desavarsirea finala a sfintilor.

In vreme ce ideal ar fi ca fiecare membru al bisericii Baptiste „Sovereign Grace” sa adere la aceste doctrine cu toata convingerea, nu e obligatoriu sa adere la un tip anumit sau determinat de rascumparare pentru a fi membru atat timp cat el adera (chiar daca e posibil ca, teoretic vorbind, sa nu inteleaga pe deplin) la alegerea suverana neconditionata si se supune de buna-voie invataturii bisericii referitoare la rascumpararea sigura ca una dintre doctrinele harului, cum sunt denumite in general.

Ca o protectie in afirmarea suveranitatii lui Dumnezeu in toate lucrurile si a responsabilitatii omului de a se pocai si de a crede Evanghelia pentru a fi mantuit, biserica se obliga sa dea invatatura doctrinelor harului in contextul intregului plan al lui Dumnezeu si in aplicarea lor in viata credinciosilor. Aceasta abordare este aleasa pentru a impiedica pe invatator si pe cei care primesc invatatura sa devina deformati si cultici in doctrina lor, in loc sa fie rodnici in viata lor si in practicarea harului doctrinelor asa cum le sunt descoperite de Duhul Sfant. Prin urmare, atat metodele dispozitive si cat si cele tematice de predicare si de invatare vor fi aplicate in Biserica Baptista „Sovereign Grace”.

b) Darurile spirituale.  Dumnezeul triunic, prin victoria lui Hristos cel inviat, inaltat la cer si glorificat prin lucrarea Duhului Sfant, a dat daruri spirituale in biserica universala, care e trupul lui Hristos. Acest lucru este exprimat in mod clar in Cuvantul lui Dumnezeu (Rom. 12; 1 Cor. 12; Efes. 4; 1 Pet. 4). Darurile spirituale sunt de doua feluri: temporare si permanente.  Darurile temporare au fost date initial pentru punerea bazelor bisericii primare si pentru a valida pe apostolii trimisi si mesajul lor. Darurile permanente sunt date in primul rand pentru cresterea calitativa si cantitativa a suprstructurii trupului lui Hristos, crestere realizata prin lucrarile bisericii locale (Fapte 9:31). Pentru aceasta, Hristos a inzestrat pe fiecare madular al trupului Sau cu unul sau mai multe daruri spirituale (Rom. 12:3, 6) si este datoria fiecarui membru sa identifice si sa isi execite darul sau darurile sale in dragoste crestina (1 Cor. 13) conform principiilor biblice si harului care i-a fost acordat fara a trece peste sau a nu folosi darul/daruruile pentru desavarsirea sfintilor si slava lui dumnezeu (1 Cor 12:7; 1 Pet. 4:10-11).

c. Evanghelizarea biblica

(1) Intelesul termenului de evanghelizare. La origini, „evanghelie” inseamna „veste buna”. Din punct de vedere biblic, evanghelizarea presupune explicarea vestii bune a Evangheliei lui Hristos celor pacatosi.

(2) Mesajul Evanghelizarii. In linii mari, mesajul evanghelizarii este mesajul Evangheliei, proclamarea vestii bune a harului mantuitor al Dumnezeului triunic. Aceasta implica o expunere a intregului plan al lui Dumnezeu cu tema sa principala centrata pe persoana si lucrarea Domnului Isus Hristos si a indemnurilor divine la pocainta si credinta in El (Luca 24:46-47). Mai exact, mesajul Evangheliei este format din patru parti – e un mesaj despre Dumnezeu, despre om si pacatul acestuia, despre Hristos si iertarea de pacate a pacatosilor si o chemare la pocainta si credinta in Hristos ca Domn si Mantuitor a tuturor celor care o aud.

(3) Mijloacele Evanghelizarii.  Evanghelizarea biblca nu e un dispozitiv inteligent al omului, ci o demonstrare a puterii Duhului Sfant (Zah. 4:6) atat in cea ce-l priveste pe cel care proclama (1 Tes. 1:5), cat si pe cel care aude (Efes. 1:19, 2:1-5) mesajul Evangheliei (Rom. 10:17; 1 Cor. 1:18). Puterea Duhului Sfant, manifestata in viata individuala sau colectiva si in practicarea darurilor spirituale in biserica locala, reprezinta mijlocul divin lasat  de Dumnezeu prin care are loc lucrarea de evanghelizare (Fapte 13:2-4; Efes. 4:12). Ordinea sau mijlocul divin este prezentata in Faptele Apostolilor 9:31 („Biserica[1] se bucura de pace in toata Iudea, Galilea si Samaria, se intarea sufleteste, si umbla in frica Domnului si, cu ajutorul Duhului Sfant, se inmultea”).  Cand bisericile se intareau sufleteste umbland in frica de Domnul su cu ajutorul Duhului Sfant, avea loc evanghelizarea biblica – bisericile se inmulteau.

(4) Metodele de evanghelizare. Evanghelizarea in Noul Testament are loc in multe forme sau prin multe metode, atat in public cat si in particular, si atat de catre acei crestini care au darul evanghelizarii, cat si de catre cei care nu il au. Orice metoda ar fi folosita, ea trebuie sa fie in concordanta cu invatatura biblica despre suveranitatea lui Dumnezeu si responsabilitatea umana (Mat. 11:25-30; Ioan 1:12-13, 6:37). Trebuie evitate expresiile nebiblice care inalta intelepciunea pamanteasca (1 Cor. 1:17-29) si utilizarea unor tertipuri si sarlatanii (Fapte 8:18-21; 2 Cor. 4:2).

(a)                              Lucrarea formala de evanghelizare. Lucrarea formala de evanghelizare este lucrarea crestinilor din biserica locala care au darul spiritual al evanghelizarii (Efes. 4:11), un dar pe care nu il au toti crestinii. Aceasta implica a fi un ambasador al lui Hristos (2 Cor. 5:20) in confruntarea directa a pacatosilor cu mesajul Evangheliei (Mat. 28:19-20; Fapte 2:22-40; 3:12-26; 4:8-12; 17:22-33) prin predicarea si vestirea Evangheliei lui Hristos (Fapte 8:24, Rom. 10:15).

(b)                              Lucrarea informala de evanghelizare. Lucrarea informala de evanghelizare  nu e evanghelizare prin confruntare, realizata de catre o persoana care are darul spiritual al evanghelizarii. Aceasta e mai curand evanghelizare prin non-confruntare, care e responsabilitatea fiecarui crestin (inclusiv cei care eu darul evanghelizarii) de a evangheliza printr-o viata evlavioasa (1 Tes. 2:12, 4:12) si prin lucrari bune (2 Pet. 3:12; Mat. 5:16). Fiecare crestin e o epistola cunoscuta si citita de toti oamenii (2 Cor. 3:2), fiind „ziditi in Hristos Isus pentru faptele bune, pe care le-a pregatit Dumnezeu mai dinainte, ca sa umblam in ele”( Efes. 2:10). Scriptura invata clar faptul ca crestinii influenteaza lumea prin faptul ca sunt diferiti de lume, iar nu asemanatori ei (Rom. 12:1-2). Asadar, fiecare crestin trebuie sa evanghelizeze lumea prin ascultarea cu credinciosie de Hristos, prin iubirea de frati si marturisirea Lui (Ioan 15).

(5) Motivul evanghelizarii.  Scopul evanghelizarii e ca alesii lui Dumnezeu sa „capete mantuirea care este in Hristos Isus, impreuna cu slava vesnica” (2 Tim. 2:10).

(a)                   Separarea biblica. Exista doua tipuri de separare: separarea de pacat in Domnul bazata pe descoperirea clara a Cuvantului lui Dumnezeu si infranarea de la anumite lucruri care nu sunt morale, bazata pe principiile biblice extrase din Cuvantul lui Dumnezeu.

(1)                        separarea de pacat. Cu referire la separarea de pacat, nu se admite nici un compromis (1 Cor. 5; 2 Cor. 6:14-18). Credinciosul trebuie, prin puterea Duhului Sfant care locuieste in el, sa se straduiasca sa fie sfant cum Dumnezeu e sfant  (1 Pet. 1:16) si sa se separe de si sa mustre pacatul in toate formele sale (Efes. 5:1-12). Aceasta nu inseamna ca intelepciunea nu va fi folosita sau ca un credincios se va izola de lume, ci faptul ca el trebuie sa fie pus deoparte si sfant in lume fara a se conforma lumii (Rom. 12:2), traind in ascultare fidela de toate principiile morale stabilite in Cuvantul lui Dumnezeu (Ev. 10:22-25).

(2)                        Separarea de lucrurile care nu sunt morale (sunt in afara moralei). Facand referire la abstinenta de al anumite lucruri care nu sunt morale, fiecare credincios trebuie sa tinda spre maturitate si discernamant spiritual. Participarea la folosirea de sau abtinerea de la aceste lucruri in lumina convingerilor cladite de Duhul Sfant, trebuie sa se bazeze pe principii biblice, care includ principiile libertatii crestine si a fratelui mai slab, dar nu se reduc la acestea. In acest sens, trebuie sa se mentina cu atentie echilibrul intre cele doua extreme ale legalismului si antinomismului. Urmatoarele principii trebuie sa indrume intotdeauna exercitarea libertatii crestine:

a)                     Frica de Dumnezeu. Ca slijitor al lui Hristos, toate actiunile intreprinse trebuie sa se bazeze pe motivul dragostei de Dumnezeu si toate lucrurile trebuiesc facute pentru gloria sa. Termenul de „libertate” este adesea folosit ca un paravan pentru o autoingaduinta malitioasa, care este un pacat (1 Cor. 10:31; ! Tim 4: 4-5; 1 Pet. 2:16).

b)                     Dragostea de frati. Cu toate ca nici un om nu poate dicta constiintei unui crestin, bunastarea fratilor sfinti trebuie sa ii afecteze profund deciziile. Intr-un duh de slujire a fratilor, el trebuie sa faca ceea ce considera ca ii va zidi si nu ii va face sa se poticneasca (Gal. 5:13; 1 Cor. 10:23; 8:9-13).

c)                     Mila fata de pacatosi. Folosirea libertatii trebuie sa fie intotdeauna dependenta de efectul ei asupra celor pacatosi, si astfel conduita aleasa, cu voia lui Domnului, va castiga pe unii din ei (1 Cor. 9:19-22; Iacov 5:20; 1 Pet. 3:1, Iuda 23).

d)                     Vegherea asupra sufletului. Desi exista libertatea constiintei de a folosi toata creatia lui Dumnezeu, in practica e nevoie de grija din cauza poftelor ramase. Acolo unde crestinismul se considera pe sine slab prin pofte, trebuie sa se infraneze pentru a persevera (1 Cor 9:23-27).

(3)                        Principiu. Acolo unde Dumnezeu, prin Cuvintul Sau, i-a interzis anumite practici care nu sunt morale, crestinul are dreptul  sa ia parte la acestea daca o face cu intelepciune si in concordanta cu principiile biblice, inclusiv cele mai sus enumerate. In aceasta privinta, biserica trebuie sa vegheze sa nu incalce libertatea constiintei credinciosului inaintea Dumnezeului sau si sfintenia divina a casei lui. Pe de alta parte, fiecare membru trebuie sa aiba grija sa nu pacatuiasca impotriva sfinteniei divine a bisericii in mod colectiv, caci Hristos a lasat ca aceasta sa fie stalpul si temelia adevarului (1 Tim. 3:15) si custode a Imparatiei lui Dumnezeu pe acest pamant. Aceste doua pericole pot fi evitate numia prin aplicarea personala a principiilor biblice de catre Duhul Sfant care locuieste in inima credinciosului. Trebuie retinut ca Dumnezeu este suveran in sfintire (Filipeni 2:13) asa cum e suveran in predestinare, chemare, indreptatire si glorificare (Rom. 8:36).

e. Intalnirea (serviciul de inchinare al) bisericii.

(1) Intalnirea bisericii locale e un act de inchinare  acre are loc atunci cand intreaga[2] biserica e adunata intr-un singur loc (1 Cor. 14:23, 26; 11:20) sub supravegherea spirituala a prezbiterilor pentru a indeplini scopul unei biserici locale. Scopul, asa cum este el perceput de Biserica Baptista „Sovereign Grace”, a fost definit, desi nu exhaustiv, in Art. II supra.

(2) Intalnirea lor poate lua forma uneia sau a mai multor din multiplele moduri de inchinare prezentate de Scriptura, spre exemplu, predicare, invatare, rugaciune, lauda, respectarea poruncilor si desfasurarea intalnirilor administrative (Fapte 6:1-3). Cu toate acestea, trei lucruri caracterizeaza in mod special intalnirile bisericii. Acestea sunt:

(a) strangerea sub supravegherea prezbiterilor in exercitarea functiei lor.

(b) Intalnirea acolo unde intreaga adunare se strange intr-un singur loc pentru a indeplini scopul biblic afirmat al bisericii locale. (In consecinta, grupele de studiu biblic tinute acolo unde nu e adunata toata congregatia chiar cand se defasoara in aceeasi incinta, nu sunt considerate a fi intalniri ale integii biserici (spre exemplu, grupele de scoala duminicala care se tin in camere diferite in aceeasi cladire. Ele sunt extensii ale lucrarii bisericii, dau nu o intalnire a intregii biserici in sensul biblic de adunare a bisericii locale).

(c) intalnirea in care scopul principal e indrumarea actului saua serviciului de inchinare si a partasiei adunarii direct catre Dumnezeul triunic. (Astfel, strangerea laolalta a intregii biserici atunci cand prezbiterii nu se afla in exercitarea functiilor lor, cu exceptia cazurilor in care prezbiterii desemneaza o persoana care sa exercite conducerea in absenta lor, nu sunt considerate intalniri ale bisericii, spre exemplu cele in care scopul principal e indrumarea partatiei pe plan orizontal intre membri pentru a intampina nevoile sociale si recreative ale congregatiei).

f. Randuiala in biserica si exercitarea darurilor spirituale in cadrul intalnirilor bisericii.  Hristos, capul bisericii, a incredintat daruri spirituale bisericii pentru desavarsirea sfintilor in vederea lucrarii de slijire si pentru zidirea trupului lui Hristos  ca sa nu mai plutesca incoace si incolo, purtati de orice vant de invatatura (Efes. 4:11-12, 14). Acest pasaj, aplicat intalnirilor oficiale (serviciilor de inchinare) ale bisericii ne invata cateva lucruri importante referitoare la randuiala si exercitarea darurilor spirituale in biserica. Cu referire atat la rolul barbatilor cat si la acela al femeii in adunare, in Cuvantul lui Dumnezeu se gasesc capacitati si reguli specifice. Cu toate ca aceste precizari ar putea parea de natura restrictiva pentru multi care nu sunt familiarizati cu   crestinismul nou-testamnetal, trebuie reamintit faptul ca lucrarea crestina a sfintilor nu se limiteaza la exercitarea darurilor spirituale in biserica locala, ci se prelungeste mult peste serviciile de inchinare ale bisericii, chiar pana la marginile pamantului, spre ex. credinciosia unei mame in a-si educa si creste copiii in cunostinta Sfintelor Scripturi (1 Tim. 2:15, 2 Tim. 3:15).

(1) Rolul barbatilor in biserica.

(a) Rolul prezbiterilor si diaconilor e prevazut in paragraful 2, Art. V de mai jos.

(b) Datorita ordinii creatiei si a faptului ca nu Adam a fost cel care a savarsit primul pacat, Dumnezeu a hotarat ca barbatul sa fie capul femeii (Gen. 3:16, 1 Cor. 11:3) si ca femeile sa se supuna barbatior lor in toate lucrurile (Efes. 5:22, 24) neridicandu-se mai presus de acestia (1 Tim. 2:12). Aderarea la aceste porunci biblice in cadrul relatiei de casatorie este o reflectare divina a capeteniei lui Hristos peste biserica si supunerea bisericii fata de Hristos (Efes. 5:23-24).

(c) Importanta trupului lui Hristos in unitatea sa duhovniceasca cu Hristos este subliniata de faptul ca El a inzestrat anumiti barbati, nu pe fiecare credincios, sa slujeasca acestuia (Ev. 4:11) cand se aduna la inchinare. Lor li se porunceste sa slujeasca intr-un mod disciplinat si in supunere unii fata de altii (! Cor 14:27-33). Spre exemplu, persoanele cae sunt nou venite la credinta nu pot fi prezbiteri (1 Tim. 3:6). De asemena, acei barbati care nu au discernamant asupra doctrinei nu pot invata pe altii; mai curand acestia trebuie sa invete ei de la cei carora Hristos le-a incredintat acest dar (Efes. 4: 11-12, 14).

(2) Rolul femeilor in biserica.

(a) Rolul femeilor in cadrul serviciilor de inchinare ale bisericii este de a participa in tacere la acestea, sa dea un exemplu de evlavie prin infatisarea si conduita lor si sa invete „intr-un duh bland si linistit, care este de mare pret inaintea lui Dumnezeu” (1 Tim. 2:10; 1 Pet. 3:4).

(b) Datorita ordinii creatiei si a faptului ca Eva a fost prima care a cazut in pacat (1 Tim. 2:13-14), in adunarea bisericii femeile trebuie sa invete in liniste cu toata supunerea (1 Tim. 2:11). Dorinta femeii va tinea de barbatul ei si el va stapani peste ea (Gen. 3:16; 1 Cor. 11: 8-9). Femeilor nu le este permis sa vorbeasca in public in biserica, sau sa invete pe altii, sau sa se ridice mai presus de barbat (1 Cor. 14:34; 1 Tim. 2:12).  Ele nu trebuie sa puna intrebari in adunare pentru ca este o rusine, un lucru urat pentru o femeie sa vorbesca in adunare ( o traducere literala a textului din 1 Cor. 14:35)[3].   In Biserica Baptista „Sovereign Grace” femeile vor asista in tacere la serviciile de inchinare cu o singura exceptie: atunci cand raspund unei adresari personale din partea unui prezbiter (spre ex. raspunsul la intrebari referitoare la marturia mantuirii lor in timpul lor in timpul actului de botez).

(c) Femeilor si chiar copiilor li se permite participarea la cantarile adunarii si citirea Scripturii in adunare in cadrul serviciilor divine, pentru ca asemenea acte de inchinare nu sunt acte de nesupunere sau de ridicare peste auoritatea barbatului cum ar fi cazul in care o femeie ar vorbi singura in public si intregii adunari, inclusiv barbatilor, i s-ar cere sa asculte vorbele ei.

(d) 1 Tim. 3:11 (care ar trebui tradus astfel: Femeile, de asemenea, trebuie sa fie serioase…in toate lucrurile”) invata, in context, faptul ca femeile care indeplinesc calitatile cerute de acest verset, fie ca sunt maritate, nemaritate sau vaduve pot ajuta pe diaconi in indeplinirea lucrarii lor de slujire in vederea intampinarii nevoilor exterioare ale bisericii (A se vedea Art. VI pentru rolul femeilor in vorbirea si invatarea in lucrarile anexe ale bisericii in afara serviciilor de inchinare).

g. Viata de familie.  Fiecare membru al Bisercii Baptiste „Sovereign Grace” este indemnat sa urmeze Scriptura in carmuirea casei sale. Dumnezeu a cerut ca evlavia din familie sa aiba prioritate ridicata  in viata fiecarui credincios. Familia detine un loc central in Cuvantul lui Dumnezeu si face obiectul unor frecvente indemnuri din Cuvant. Barbatilor li se cere sa isi carmuiasca familiile cu blandete dar si cu fermitate (Efes. 5:23, 25; 1 Pet. 3:7). Femeile trebuie sa se supuna sotilor lor in toate lucrurile (efes. 5:24; 1 Pet. 3:1-6). Copiii au responsabilitatea de a asculta respectuos de parinti (Exod 20:12; Efes. 6:1-2). Parintii au responsabilitatea de a-si educa copiii in invatatura si mustrarea Domnului (Efes. 6:4) printr-un exemplu sfant, o disciplina plina de dragoste, ferma si catehetica conform standardelor biblice (Prov. 13:24; 19:18; 22:15; 23:13; 29:15, 17), prin      asigurarea unei educatii crestine in perioada de scolarizare prin intermediul scolarizarii crestine, a predarii la domciliu sau prin alte mijloace care sa asigure o educatie cristocentrica. A ne educa copiii in alt mod, cu exceptia cazurilor in care nu e posibil acest lucru, inseamna a esua in a respecta porunca clara a lui Dumnezeu. Aceste responsabilitati fundamentale de carmuire a familiei, indeplinite cu rugaciune, vor onora Numele lui Hristos in domeniul familiei, bisericii si al lumii, fara ca un anumit domeniu sa il incalce pe celalalt.

h. Escatologia (Doctrina lucrurilor din urma). Prezbiterii si diaconii, inclusiv invatatorii Bisericii Baptiste „Sovereign Grace”, din convingere personala si prin legamantul bisericesc sunt premilenisti in interpretarea pasajelor profetice din Cuvantul lui Dumnezeu. Insa, din moment ce nici un om nu cunoaste ziua sau ceasul venirii Domnului (Mat. 25:13; Marcu 13:32), timpul rapirii celor sfinti si a doua venire a lui Hristos (1 Tes. 4:15-17) nu vor fi, in si prin ele insele, teste ale partasiei sau un motiv de a deveni membru sau un motiv de disciplina in biserica.

 

ARTICOLUL V – ORGANIZAREA BISERICII

1. Generalitati. Biserica Baptista „Sovereign Grace” este o biserica autonoma, adica un organism autoguvernant de credinciosi nascuti din nou in comuniunea legamantului cu Domnului Isus Hristos, fiecare fiind botezat din punct de vedere spiritual in trupul Sau, biserica, cu Duhul Sfant, la nasterea din nou (Rom. 6:3, 1 Cor. 12:13).

2. Organizarea biblica. Organizara biblica a Bisericii Baptiste „Sovereign Grace” va fi urmatoarea:

a. Hristos – Capul si Pastorul bisericii (Col. 1:18; Efes. 1:22). Hristos, ca si cap al  bisericii, slujeste biserica locala, care este expresia unicei Biserici al lui Dumnezeu (Fapte 20:28), trupul lui Hristos (1 Cor. 12:12-13), in persoana Duhului Sfant care locuieste in ea.

b. Prezbiterii – pastori secundari (subpastori) si supraveghetori (1 Tim. 3:1-7; Tit 1:5-9).

(1) Biserica Baptista „Sovereign Grace” va fi sensibila la nevoia de a identifica prezbiteri desemnati de Dumnezeu pentru a preintampina nevoile sale de supraveghere spirituala, incredintata fiind ca Hristos, capul bisericii, da toate darurile spirituale necesare fiecarei adunari locale. Cel putin un prezbiter trebuie sa aiba si sa exercite darul de pastor-invatator cu norma intreaga, fara permite imixtiunea unor interese sau activitati exterioare. Consideram ca pluralitatea de prezbiteri nu e o necesitate absoluta, ci mai degraba un mijloc practic care va fi apreciat in functie de interesele bisericii. Aceste interese vor fi determinate de prezbiterul desemnat cu norma intreaga, care va fi recunoscut ca pastor principal (pastor senior) (1 Tim. 5:17), si in acord cu congregatia; ambii find constienti de nevoile trupului lui Hristos conform perspectivei lor personale, pastorul in calitate de administrator, iar congregatia in calitate de persoane carora li se slujeste. Toti prezbiterii astfel recunoscuti vor fi considerati asistenti ai pastorului-invatator. Functiile si indatoririle spirituale ale prezbiterilor sunt:

(a) de a conduce si de a supraveghea lucrarea bisericii. Prezbiterii, ca subpastori (pastori asistenti), fara a stapani peste adunare, exercita conducerea in virtutea darurilor spirituale exercitate intr-o dragoste pentru biserica care se centreaza pe Isus Hristos, Domnul  si Mantuitorul ei.

(b) De a hrani turma peste care Duhul Sfant i-a pus veghetori.

(c) De a da invatatura si de a predica intregul sfat al lui Dumnezeu, asa cum au fost inzestrati de Hristos si, fiind asistati de diaconi, sa indeplineasca  actele de cult. Cel putin unul dintre prezbiteri trebuie sa aiba si sa exercite darul de pastor-invatator cu norma intreaga.

(d) Sa disciplineze membrii bisericii in Numele si in locul lui Hristos, in lumina Scripturii, dupa caz.

(2) Fiecare prezbiter trebuie sa aiba darurile spirituale ale conducerii cu ravna sau carmuirii  (Rom. 12:8; 1 Cor. 12:28), al sfatuirii (Tit 1:9), pastoririi si invatarii (1 Tim. 3:2) si sa indeplineasca conditiile cerute pentru a fi membri cu drept de vot enuntate la Art. III. Prezbiterii vor fi recomandati in mod unanim de catre ceilalti prezbiter(i) si aprobati cu 3/4 din totalul de voturi ale membrilor cu drept de vor prezenti la o adunare trimestriala ordinara. Cei care sunt acceptati prezbiteri vor fi in mod public imputerniciti sa indeplineasca aceasta functie pe termen nelimitat si vor fi revocati pe motiv de deces fizic, demisie voluntara datorata transferului intr-o alta regiune geografica, timp in care nu isi mai poate indeplini indatoririle si responsabilitatole fata de biserca asa cum au fost prevazute in Art. V cu privire la prezbiteri, sau din motive disciplinare (din cauza lipsei de credinciosie in indeplinirea indatoririlor si responsabilitatilor prevazute in paragrafele 2 si 4 din Art. III) la recomandarea unanima a altor prezbiteri si cu aprobarea a 3/4  din totalul membrilor cu drept de vot prezenti.

(3) Actiunea realizata prin intermediul prezbiterilor care e suficient de importanta pentru a necesita aprobarea a 3/4  din totalul de voturi ale membrilor cu drept de vot prezenti impune consimtamantul unanim al prezbiterilor, cu exceptia situatiei in care masura discilpinara se ia impotriva altui/altor prezbiter(i).

(c) Diaconii – slujitori ai bisericii locale recunoscuti oficial (Fapte 6:1-7; 1 Tim. 3:8-10; 12-13).

(1) Functiile si indatoririle diaconilor sunt:

(a) Sa slujeasca nevoilor exterioare ale membrilor bisericii cu bucurie si manifestand mila fata de cei care se afla in nevoi deosebite.

(b) Sa se ingrijeasca de interesele materiale ale bisericii – precum cladiri, proprietati sau terenuri si sa propuna bisericii ori de cate ori e nevoie actiuni corespunzatoare acestor interese.

(c) Sa supravegheze colectarea si inregistrarea darurilor de buna-voie ale bisericii.

(d) Sa slujeasca ca si mandatari ai bisericii in cazul in care se cere actiune in justitie.

(e) Sa participe la unitatea si cresterea spirituala a bisericii asa cum a fost inzestrat de Duhul Sfant.

(2) Diaconii vor fi identificati de catre prezbiteri, de catre ceilalti diaconi si de catre adunare ca fiind inzestrati cu darul spiritual al slujirii (Rom. 12:17) si al ajutorarii (1 Cor. 12:28). Ei vor fi acceptatii si recomandati in mod unanim de prezbiteri si aprobati cu votul favorabil a 3/4 din numarul membrilor cu drept de vot prezenti. Ei vor fi investiti public sa isi indeplineasca pe termen nedeterminat si vor fi revocati din functie in caz de deces, demisie voluntara sau cu aprobarea prezbiterilor din motive disciplinare (din cauza necredinciosiei in indeplinirea responsabilitatilor prevazute in paragrafele 2 si 4 de la Art. III).

d. Sfintii in mod individual – adevarati credinciosi in Isus Hristos (1 Pet. 5:9). Fiecare credincios a fost inzestrat de Hristos sa indeplineasca o functie necesara in biserica chiar daca aceasta pare a fi mai mult sau mai putin onorabila (1 Cor. 12:22-23) si sa fie sarea si lumina lumii prin lucrarile lor bune facute spre slava lu Dumnezeu (Mat. 5:16).

3. Organizarea administrativa.  Biserica va avea urmatoarele functii adimistrative:

a. Secretar si secretar-asistent. Diaconii vor alege dintre ei doi care vor indeplini indatoririle de secretar rspectiv secretar-asistent al bisericii. Ambii vor fi aprobati in mod unanim de prezbiteri si de 3/4 din voturile membrilor cu drept de vot prezenti. Indatoririle lor vor fi de a intocmi si de a tine un registru corect cu numele membrilor bisericii, data primirii lor ca membri,  masurile de disciplina sau decesul, impreuna cu o inregistrare a martuisirii de credinta si a botezului nou-testamental. Acesta va inregistra si pastra hotararile tuturor adunarilor administrative. Secretarul-asistent va indeplini aceste indatoriri in absenta secretarului.

b. Casier si casier-asistent. Diaconii vor alege doi dintre ei care poseda abilitati de administratie financiara pentru a indeplini indatoririle de casier, respectiv casier-asistent al bisericii. Ambii vor fi aprobati in mod unanim de catre prezbiteri si de 3/4 din numarul membrilor cu drept de vot prezenti. Indatoririle lor vor fi de a intocmi si de a tine o un sistem corect de contabilitate care sa includa toate operatiunile financiare ale bisericii. Casierul (sau casierul-asistent atunci cind primul lipseste) va prezenta bisericii la fiecare intalnire trimestriala un raport care sa includa toate intrarile si platile de pe trimestrul anterior. Toate platile trebuie sa fie in concordanta cu bugetul anual aprobat de 3/4 din voturile membrilor cu drept de vor prezenti. Orice articol propus spre a fi achizitionat si care nu a fost inclus in busgetul anual si care costa mai mult de 1000 USD trebuie prezentat dinainte si aprobat a fi inclus in buget cu votul a 3/4 din totalul membrilor cu drept de vot prezenti. Biserica nu are obligatia de a suplimenta fondurile pentru scopuri prevazute individual daca nu au fost aprobate prin votul a 3/4  din totalul membrilor cu drept de vot prezenti. La prima intalnire administrativa din anul calendaristic urmator, casierul va prezenta un raport aratand suma totala de intrari si plati impreuna cu toate informatiile pertinente. Acest raport va fi revizuit de 2 sau ami multi membri ai bisericii cu calitati de revizori contabili. Inregistrarile financiare vor fi puse la dispozitia membrilor pentru a fi inspectate fie in mod individual sau colectiv, sau cerere si cu aprobarea unanima a prezbiterilor.

c. Alte functii administrative. Alte functii adimistrative vor fi desemnate, cand e necesar, la recomandarea diaconilor si aprobate de prezbiteri si de votul a 3/4  din membrii cu drept de vot prezenti.

 

ARTICOLUL VI – LUCRARILE DE SLUJIRE PRIN INVATATURA BIBLICA

1.Invatatura in cadrul intalnirilor bisericii.  Toti cei care in mod frecvent dau invatatura in adunarea bisericii (a se vedea par. 5, lit. E, Art. IV) trebuie sa prezinte darul spiritual al invataturii, sa fie membri cu drept de vot ai Bisericii Baptiste „Sovereign Grace” si sa intruneasca calitatile cerute prezbiterilor sau diaconilor asa cum sunt exprimate in Tim. 3:1-10, 12-13.  Pot fi acceptate exceptii cu ocazii deosebite la aprecierea prebiterilor pentru vizitatorii sau invatatorii musafiri, sau pentru membrii cu drept de vor ai bisericii care nu sunt in mod curent recunoscuti ca prezbiteri sau diaconi dar au dorinta de a afla daca au darul de a invata pe altii.

2. Invatatura in lucrarile de echipare a bisericii, dar nu la intalnirile bisericii. Studiul biblic de duminica dimiteata, spre exemplu, este o parte integranta a lucrarii bisericii, dar nu e o intalnire a bisericii conform invataturii Noului Testament (a se vedea Art. IV, par. 5 lit. e)), el fiind introdus in practica obisnuita a bisericii abia catre sfarsitul secolului al XVIII-lea. Acesta si alte studii similare reprezinta o forma centralizata de instruire care este folosita de catre invatatorii care au acest dar  mai degraba in grupele de studiu din biserica, decat intr-un mod decentralizat acasa, de catre parinti (Deut. 6:4-7). In asemenea imprejurari se aplica mai degraba principiile biblice care guverneaza darea de invatatura biblica, decat acele principii care guverneaza serviciul de inchinare. Deoarece aceste studii biblice sunt auxiliare lucrarilor de invatare si evanghelizare aprobate de catre biserica care se desfasoara in anexele bisericii si sunt direct asociate cu numelel bisericii de catre cei din afara, ideala e aplicarea unor principii, cerinte si calificari:

(a) Toti invatatorii trebuie sa aiba darul spiritual de a-i invata pe altii, sa fie aprobati in mod unanim de catre prezbiteri si sa fie prezentati adunarii.

(b) Calificarile doctrinare pentru invatatorii care sunt asociati in mod formal cu biserica de catre cei din afara sunt prevazute la Art. IV supra si se aplica tuturor invatatorilor care conduc grupurile de studiu biblic ale bisericii. Prezbiterii pot accepta exceptii in cazurile in care calitatile prevazute nu sunt intrunite.

(c) Toti invatatorii pentru adulti trebuie sa fie barbati  (1 Cor. 11:3; 1 Tim. 2:11-12), cu exceptia femeilor calificate acceptate de catre prezbiteri care vor invata doar pe alte femei (Tit. 2:3-5), care sa nu fie incepatori din punct de vedere spiritual (Efes. 4:14; 1 Tim. 3:6; Iacov 3:1), care au o reputatie buna atat in biserica cat si in afara ei si care, daca sunt casatoriti:

(1) Sunt sotul unei singure sotii (nu au fost divortati). Acesta este idealul si este cerut tuturor celor care dau invatatura in serviciile de inchinare ale bisericii (1 Tim. 3:2), dar nu reprezinta o cerinta absoluta pentru lucrarile de conducere a grupelor de studiu biblic separate de intalnirile formale ale bisericii, cu conditia sa fie intrunite urmatoarele doua calitati, deoarece se aplica principiile care guverneaza invatarea altora in cadrul familiei. Cu toate acestea, in opinia Bisericii Baptiste „Sovereign Grace” acest ideal  trebuie practicat acolo unde Domnul ingaduie;

(2) Isi carmuiesc bine propria familie si isi tin copiii „in supunere cu toata cuviinta” (1 Tim. 3:4, 12);

(3) Ale caror sotii sunt credincioase su sunt supuse sotilor lor (Efes. 5:24);

(d) E de dorit ca barbatii care se califica din punct de vedere spiritual sa conduca toate grupele cu exceptia femeilor calificate care pot conduce numai grupe de femei (a se vedea par.2lit.c), si ca acele cupluri sot-sotie care se califica sa invete pe copiii mai mici, sotia avand rolul de ajutor al sotului ei. O sotie crestina care are un sot mantuit si crestinii necasatoriti care sunt membri ai bisericii, care se califica din punct de vedere spiritual, si care au experienta in a lucra cu copiii pot invata pe copii cu conditia sa intrunesca calitatile prevazute in paragrafele (a) si (b) supra.

(e) Crestinii care au sotul sau sotia nemantuit(a) nu vor conduce o grupa de studiu biblic in numele bisericii. Mai curand ei trebuie sa isi canalizeze eforturile catre invatarea si implinirea principiilor din 1 Cor. 7:13-14 si 1 Pet. 3:1-6 pentru ca Dumnezeu, prin harul si indurarea Sa, sa le mantuiasca partenerii su sa le dea posibilitatea sa isi creasca copiii in „invatatura si mustrarea Domnului” (Efes. 6:4).

(f) Spre deosebire de intalnirile oficiale ale bisericii, o femeie poate lua parte la discutiile de la studiul biblic din cadrul grupelor de studiu biblic auxiliare ale bisericii (Fapte 18:26) cu conditia sa nu se ridice peste autoritatea barbatului (1 Tim. 2:12-15).

3. Conducerea grupelor de studiu biblic in case in numele lu Hristos. Caliatile si cerintele pentru a conduce grupe biblice de casa in numele bisericii, ca lucrare de slujire adiacenta, aprobata de biserica, sunt aceleasi cu cele prevazute in par. 2 supra).

4. Conducerea si participarea la grupele de studiu biblic care nu sunt conduse in numele bisericii. Studiile biblice la care iau parte membri ai Bisericii Baptiste „Sovereign Grace” in afara intalnirilor formale ale bisericii, inclusiv grupele conduse in anexele bisericii si care nu sunt conduse in numele bisericii, sunt un prerogativ al fiecarui credincios (si sunt incurajate) si nu cad sub supravegherea bisericii.  In acest cadru, mai ales in viata de familie, conform pozitiei Bisericii Baptise „Sovereign Grace”, se aplica urmatoarele:

(a) Daca membrii bisericii participa al grupe informale de studiu biblic a caror doctrina si/sau conduita contrazice public invatatura Bisericii Baptiste „Sovereign Grace” pe care si-au insusit-o in mod voluntar  prin cererea de a deveni membru, se va aplica disciplina bisericeasca. In alte cazuri, spre exemplu in familia sa, fiecare membru e liber si e incurajat sa dea invatatura si sa traiasca potrivit propriei sale constiinte, fiin responsabil direct in fata lui Dumnezeu pentru orice greseala pe care ar propune-o sau practica. Evident, exista o oarecare deosebire intre sfintenia fiecarui credincios si a vietii sale de familie si biserica, dar, cu toate acetea, exista o limita care nu trebuie sa fie incalcata de biserica. Intelepciunea si maturitatea sfintilor (Gal. 6:1-5) trebuie sa guverneze in aceste situatii, fiind convinsi ca  bratul disciplinator al Domnului, nu biserica, va indrepta abuzurile din doctrina si viata care apar in intimitatea vietii si a familiei unei persoane.

(b) Parintii crestini au responsabilitatea de a evangheliza pe cei din casa lor prin modul in care isi indeplinesc responsabilitatile in conducerea caminului. Aceasta nu presupune ca ei sa aiba in mod necesar darul evanghelizarii. Din acesta perspectiva, evanghelizarea prin confruntare, asa cum e poruncita in Mat. 28:19,20, este in primul rand responsabilitatea acelor credinciosi din biserica care au darul spiritual al evanghelizarii. Acest lucru e adevarat pentru ca darul specific al evanghelizarii prin confruntare nu a fost dat de catre Duhul Sfant tuturor crestinilor (Efes. 4:11). Cu toate acestea, la modul practic, fiecare crestin trebuie sa fie constient de faptul ca el este o epistola citita de oameni (2 Cor. 3:2), ca el trebuie sa evanghelizeze prin modul sau de viata evlavios (Mat. 5:16), si ca el trebuie sa fie intotdeauna gata sa dea socoteala oricarei persoane despre nadejdea care este in el (1 Pet. 3:15). Evanghelizarea in familie, in acest din urma inteles, este responsabilitatea parintilor crestini. Cel mai bun invatator al Cuvantului lui Dumnezeu pentru femeie acasa este sau ar trebui sa fie sotul ei.

 

ARTICOLUL – COOPERAREA 

Biserica Baptista „Sovereign Grace” este un organism autonom care crede in intelegerea si cooperarea cu alte biserici locale de credinta si randuiala asemanatoare. Biserica doreste in mod deosebit partatia cu alte biserici care tin adevarurile Scripturii asa cum au fost exprimate in aceasta constitutie. Cu toate ca toti crdinciotii in Hristos trebuie sa se incadreze in cercul dragostei Lui, Biserica Baptista „Sovereign Grace” nu va participa la nici un program controlat de o denominatine sau orice alt comitet sau comisie „misionara” condusa de la centru pe care o considera a fi nebiblica. Biserica Baptista „Sovereign Grace” va coopera cu alte biserici locale de credinta si practici asemanatoare in sprijinirea misionarilor si a altor cauze care se afla sub autoritatea si disciplina  directa a unei biserici locale sau la recomnadarea prezbiterilor si cu aprobarea prin votul a 3/4  din totalul membrilor cu drept de vot prezenti.

ARTICOLUL VIII – INTALNIRILE ADMINISTRATIVE ALE BISERICII

 Intalnirile/adunarile administrative vor fi conduse ca intalniri oficiale ale bisericii (a se vedea Art. IV, par.5 lit.e supra). Toate problemele administrative vor fi legate de nevoile spirituale si exterioare ale bisericii atat in forma sa individuala, cat si colectiva. Orece problema care necesita votare trebuie sa fie aprobata prin votul a 3/4 din totalul membrilor cu drept de vot prezenti la sedinta sau printr-un mandat expres scris. Un prezbiter va fi moderatorul tuturor intalnirilor bisericesti, iar in absenta sa, un alt prezbiter. Nici o intalnire nu se va desfasura in absenta unui prezbiter (mai putin caz de deces sau alte motive providentiale cand n diacon desemnat de ceilalti diaconi va indeplini rolul de moderator). Toate problemele legate de ordinea desfasurarii intalnirilor administrative, cu exceptia modificarilor aduse prin prezentul paragraf, vor fi solutionate prin referirea la o editie curenta a „Regulilor de ordine” ale lui Robert.

1.Adunarea administrativa trimestriala.  Biserica va tine o adunare trimestriala  in cadrul unui serviciu divin de duminica in ultim asaptamana a lunilor ianuarie, aprilie, iulie, octombrie in scopul de a solutiona orice problema care trebuie adusa inaintea adunarii. Prezbiterii si diaconii au autoritatea sa contramandeze pana la doua adunari trimestriale intr-un an calendaristic. Nu pot fi contramandate succesiv doua sedinte trimestriale.

2. Adunarile administrative extraordinare. Adunarile administrative extraordinare se pot tine prin anuntarea lor la un serviciu divin din ziua Domnului cu doua duminici inainte.

 

ARTICOLUL IX – AMENDAMENTE

       Procedura de dorit pentru amendarea prezentei constitutii, in cazul in care prezbiterii nu sunt de acord in unanimitate, este sa se astepte pana cand Duhul lui Dumnezeu ii aduce la un punct comun sau, daca se impune disciplinarea, pana cand au fost luate masurile biblice disciplinare menite sa ii aduca pe acestia la un consens. Amendamentele trebuie sa fie aprobate cu votul a 3/4 din totalul membrilor cu drept de vot. Ca ultima solutie, membrii cu drept de vot pot respinge propunerea prezbiterilor prin obtinerea unei majoritati  de 3/4 din numarul total de voturi ale mebrior votanti. In cazul in care intervine o astfel de situatie, prezbiterii ar trebui sa demisioneze voluntar din functie, intrucat nu e adecvat ca prezbiterii sa conduca adunarea cand intampina opozitia a 75% sau mai mult din numarul total membrilor cu drept de vot.

 

ARTICOLUL X – CLAUZA DE DIZOLVARE 

In cazul dizolvarii bisericii Baptiste „Sovereign Grace”, care se poate realiza numai printr-o intalnire administrativa ordinara sau extraordinara, unele sau toate proprietatile si bunurile apartinand acestei biserici vor fi date, acordate si transmise unei agentii scutita de taxe (fara scop lucrativ) recunscuta de legea statului, potrivit vointei unei majoritati de 3/4 din totalul membrilor cu drept de vot. Dizolvarea se va realiza ca o marturie a rusinii si infrangerii, a faptului ca biserica lui Hristos nu poate invinge portile iadului (Mat. 16:18b) sau dezbinarile si ratacirile care sunt ingaduite de Dumnezeu „ca sa iasa la lumina cei gasiti buni” (1 Cor. 11:9).


[1] Există o dovadă puternică a manuscrisului pentru forma singulară a cuvântului „biserică” şi „era”, însă întelesul nu e afectat dacă, în mod singular, bisericile locale sunt întelese ca o expresie a unei singure adevărate biserici, ca trup spiritual al lui Hristos.

[2] Termenul de „intreaga biserică” trebuie înteles în sens relativ şi nu absolut, căci biserica se poate întâlni şi fără participarea fizicăa fiecărui membru în parte.

[3] 1 Cor. 11:5 nu contrazice 1 Cor. 14:35, ci se referă la rugăciunea şi profetirea în public, nu în adunările oficiale ale bisericii. Întâlnirile bisericii „laolaltă” nu apar, în context, până l avers 17-18.  În versiunea 2 KJV, cuvântul tradus „ritual” trebuie tradus „traditie”.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: