Home » CONSTITUȚII ȘI STRUCTURI BISERICEȘTI » Atitudini personale la sedințe

Atitudini personale la sedințe

Profesorul A.T. Robertson obisnuia sa citeze ca dovada despre inspiratia divina a Bibliei faptul ca a rezistat ca autoritate morala in lume in ciuda predicatorilor care i-au schingiuit mesajul. Tot asa si Biserica este divina pentru ca nu s-a ruinat, desi a trebuit sa ne tina pe toti credinciosi in randul madularelor ei.

Iata un Ghid de comportament la intalnirile de lucru ale bisericii.

1) Adu-ti aminte :”CHRISTOS DOMNUL este pe TRON”. Vorba unui frate: “Este bine sa stiu clar ca “Este un singur Dumnezeu in univers” si “eu nu sunt acela!” Relaxeaza-te si bucura-te sa stai in prezenta Lui. DUMNEZEU este stapan pe situatie.

2) Nu fi niciodata prea insistent asupra punctelor tale de vedere. Biblia ne asigura ca doi martori sunt mai buni decat unul. Un om intelept este ca acul: nu-l lasa capul sa mearga prea departe! Gandeste-te ca fiecare are dreptul la punctele lui de vedere si respecta-le asa cum vrei sa fie respectate si parerile tale. Cel ce are convingeri de nestramutat in probleme neclare da dovada de mediocritate. De obicei, cei ce vor sa para cei mai intelepti se comporta si cel mai prosteste.

3) Nu uita ca aceleasi principii de gandire si consideratie se aplica si aici ca in orice domeniu al vietii crestine. Trebuie sa dam intaietate in cinste tuturor celorlalti.

4) Fii atent sa nu vorbesti tu prea mult, iar ceilalti prea putin. Daca-i asculti cu atentie pe ceilalti, vei avea oportunitatea sa asculti si alte puncte de vedere care te vor ajuta sa intelegi mai bine situatia. Imbogateste-te cu ceea ce stiu ei. Cauta sa intelegi ce spun ceilalti. Fiecare aude numai atat cat pricepe. Mai bine sa intelegi putin, dar bine, decat gresit si mult.

5) Nu confunda VOLUMUL cu VIRTUOZITATEA. O cuvantare scurta poate fi foarte usor imbunatatita; nu tot asa este cu una lunga. Putem adauga foarte usor cuvinte, dar nu le putem retrage pe cele deja spuse. Unii oameni cauta sa compenseze prin lungime lipsa lor de adancime. A-ti place sa vorbesti este una, iar a-i iubi pe cei carora le vorvesti este alta! Vorbeste scurt, calm, respectuos si la subiect. Adu-ti aminte DOMNUL ISUS este cel mai important din adunarea celor care te asculta. El este prezent si te asculta.

6) Stai la subiect. Nu o lua pe alaturi. Altfel risti sa fi oprit. Este o mare diferenta intre a spune ceva si a avea intr-adevar ceva de spus … Este responsabilitatea celui care conduce sa mentina ordinea si sa readuca discutia pe fagas. Iata cele trei reguli pentru reusita in vorbirea publica: stai la subiect, stai in timpul acordat si stai … jos!

7)  Vorbeste cu claritate si cu responsabilitate. Cantareste bine lucrurile inainte sa iei cuvantul. Evita expresii ca: “Se aude ca … Se spune ca … Se zvoneste ca … Toata lumea stie ca …S-a dovedit ca …” Conversatia este un exercitiu al mintii, barfa este doar un exercitiu al limbii. Si un semn de imbolnavire … a inimii. O limba de zece centimetrii poate ucide un om de doi metrii. Cel ce seamana buruieni sa nu se astepte sa culeaga trandafiri!

8) Nu intrerupe pe cineva in mijlocul subiectuilui. Adu-ti aminte ca si el are dreptul sa aiba o parere personala. Fi curtenitor in orice situatie. Respecta ca sa ai dreptul sa fi respectat.

9) Mentine aceasta rugaciune in inima ta: “Doamne, fie in aceasta intalnire sa se faca voia Ta, nu a amea!”

10) Fi pozitiv in gandirea ta si priveste problemele ca oportunitati, nu ca obstacole. Fericirea vietii tale depinde de calitatea gandurilor tale. Fi optimist. Ai incredere in DUMNEZEU  !

11) Fa din fiecare intalnire un timp de frumoasa partasie. Adu-ti aminte: Intotdeauna raman acestea trei: Credinta, nadejdea si dragostea. Dar cea mai mare dintre ele este DRAGOSTEA.”

12) Daca o discutie nu a dus la rezolvarea unui anumit subiect important, este bine sa fie pus pe lista de rugaciune pana la o noua intalnire, cand se v-a relua.

13) Nu uitati: “Bucurati-va intotdeauna in Domnul !” Cea mai mare rasplata pe care o putem avea este intotdeauna dragostea Lui. Iar aceasta nu ne lipseste niciodata!

14) Gandeste-te ce mare HAR ne-a facut CHRISTOS DOMNUL: sa se increada in noi in asa masura, incat sa ne ia alaturi de El in lucrarea Imparatiei LUI VESNICE. Noi lucram impreuna cu El!  Fi sigur ca ce nu putem face noi, va face cu siguranta El! Cineva spunea: “Uneori, Christos lucreaza PRIN noi, alteori PE LANGA noi si chiart IMPOTRIVA noastra ! El are toata puterea in cer si pe pamant !

15) Nu uita sa treci fiecare lucru prin prisma CUVANTULUI si a ROADEI DUHULUI SFANT. O cunoastere a Bibliei fara o diploma universitara este de preferat unei diplome universitare fara cunoasterea Bibliei. Pastreaza legatura pacii si fi preocupat intotdeauna de caracterul tau. Daca o vom face fiecare dintre noi, vom ajunge sa spunem impreuna cu David: “IATA CE PLACUT SI CE DULCE ESTE SA LOCUIASCA FRATII IMPREUNA”  (Ps. 133:1)

(primita de la Nelu Cinteanu – Sacramento)


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: